HOME: Galeri Berita ICAN IBADAH KORBAN DAN AKIKAH

ICAN IBADAH KORBAN DAN AKIKAH

OLEH: MUHAMMAD SYAMIL BIN ABD HALIM

INDUSTRY COMMUNITY & ALUMNI NETWORK (ICAN)

KEMBARA KEMANUSIAAN MERENTASI SEMPADAN

MISI KEMBARA OLEH ICAN SEBELUM INI TELAH BERJALAN DENGAN JAYANYA DI  KAMPUNG AMBIL, DAERAH KAMPUNG CHAM, KEMBOJA.  MISI INI BERTUJUAN MELAKSANAKAN IBADAH KORBAN DAN AKIKAH DI SAMPING MENYAMPAIKAN SUMBANGAN, MEMBINA TELAGA AIR BERSIH DAN MENJALANKAN PROJEK-PROJEK EKONOMI.

ICAN SEKALI LAGI AKAN MENJALANKAN IBADAH KORBAN DAN AKIKAH PADA 10 HINGGA 16 OKTOBER 2013 DIDESTINASI SAMA. KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT BOLEH MENGAMBIL BORANG PENYERTAAN DI PEJABAT ICAN. DI DITU PESERTA BOLEH MEMILIH PENYERTAAN SAMA ADA KORBAN ATAUPUN AKIKAH DIMANA JUMLAH SEBAHAGIAN BERJUMLAH RM280.

ICAN MEMILIH DESTINASI KEMBOJA KERANA PENDUDUKNYA HIDUP DIPARAS KEMISKINAN USD1.25 SEHARI MANAKALA 1.6 JUTA MENGHADAPI KEKURANGAN MAKANAN BERMUSIM SETIAP TAHUN. SEBAHAGIAN BESAR DARIPADA 314,000 ORANG UMAT ISLAM TINGGAL DIPEDALAMAN.TIDAK ADA BANTUAN KERAJAAN UNTUK PEMBINAAN MASJID, SURAU, MAHUPUN SEKOLAH AGAMA.BANTUAN EKONOMI SEPERTI SISTEM SALIRAN MAHUPUN EKONOMI JUGA TIDAK DIBERIKAN.